Adet Dönemi Beslenme Önerileri Nelerdir?

Sağlıklı bir beslenme düzeni, hormonal dengenin korunması için adet döngüsü üzerinde oldukça etkilidir. Özellikle adet öncesi dönemde beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek, adet sancılarını hafifletirken, adet dönemi boyunca da enerji ve sağlık açısından önemlidir. Yeterli protein, kompleks karbonhidratlar, sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller içeren bir beslenme düzeni, adet döngüsünün düzenli olmasına yardımcı olabilir.

Beslenme alışkanlıklarında dikkat edilmesi gereken noktalar arasında, fast food ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak, sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve yağsız protein kaynaklarını tercih etmek yer alır. Yüksek yağlı ve şekerli gıdaların tüketimi ise adet döngüsünü olumsuz yönde etkileyebilir.

Adet öncesi dönemde, vücut sıvı dengesi de oldukça önemlidir. Yeterli miktarda su ve elektrolitlerin alınması, ödem oluşumunu azaltarak adet sancılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bunun için, bol miktarda su içmek ve tuzlu gıdaların tüketimini sınırlamak önerilir.

Ayrıca, bazı besinlerin adet döngüsü üzerinde özel bir etkisi olduğu da bilinmektedir. Örneğin, demir ve çinko açısından zengin olan kırmızı et, yumurta, kuru baklagiller ve koyu yeşil yapraklı sebzeler, adet döngüsüne katkı sağlayabilir. Aynı şekilde, süt ve süt ürünleri, kalsiyum açısından zengin olduğu için adet döngüsüne olumlu etki yapabilir.

Adet dönemi boyunca, bol miktarda su içmek, sıvı tüketimiyle birlikte sodyum, magnezyum ve kalsiyum alımına da özen göstermek gereklidir. Ayrıca, lifli gıdalara ağırlık vermek, kabızlığı önleyerek adet sancılarını hafifletir. Kafein, alkol ve şekerli gıdaların tüketimi ise adet döngüsünü olumsuz yönde etkileyebileceği için sınırlandırılmalıdır.

Konu Başlıklarına Göre Soruları İncele

  • Regl

  • Menapoz

Elika Kadın

İndir